סיכום מאת: אביבית מלכה, (עבודה מסכמת לקורס: הכשרת מטפלים ברכיבה, ביה"ס סוסים ואנשים, יוני 2008)
רכיבה טיפולית על סוסים (TR= Therapeutic Riding) מוכרת ומקובלת בארץ, הן במגזר הפרטי והן במגזר הציבורי כשבתהליך ההתפתחות של התחום, אפשר לזהות גישות שונות לטיפול שמיושמות בשטח (סיכום מקור מאת: קרן בקי 2, 2000).
במונח "רכיבה טיפולית על סוסים" יש כפילות מסוימת, שכן רכיבה על סוסים במהותה היא טיפולית. באופן כללי הרכיבה מבוססת על שני היבטים בעלי יתרונות טיפוליים: ההיבט הראשון הוא הקשר בין האדם ובעל החיים. והשני, הפעילות הגופנית הכרוכה ברכיבה.
ברכיבה הטיפולית משתמשים בפעילויות הקשורות ברכיבה כאמצעי להשגת מטרות טיפוליות מוגדרות.
למעשה, ברכיבה יש ארבעה אלמנטים מרכזיים: הסוס, פעילות הרכיבה, הטיפול בסוס והסביבה הטבעית (סיכום מקור מאת: קרן בקי 1, 2000).
עולם הטיפול כולל אין ספור שיטות, גישות וטכניקות אשר מאפשרות לכל מטופל לבחור את המטפל, האישיות הטיפולית, עליה הוא סומך ובנוסף את הטכניקה הרצויה לו.
התכונות המיוחדות בהן ניחן הסוס, העובדה כי ניתן לרכוב על גבו, מאפשרים להיעזר בו ככלי טיפולי נפלא. שהייה במחיצת הסוס, טיפול בו, וכמובן הרכיבה עליו מאפשרים תקשורת ייחודית המספקת חוויה טיפולית המקדמת את בריאותם הרגשית והפיזית של המטופלים.
הרכיבה על גב הסוס, הינה פעילות מוטורית מורכבת, המהווה אתגר ותורמת לקידום מצב הגוף והיכולות המוטוריות וגם מסייעת למטופל בתחום הנפש והרוח על ידי הצפת תכנים רגשיים חבויים המאפשרים התמודדות רגשית טובה יותר. המטפל ברכיבה מנצל את כל התכונות המיוחדות של הסוס כדי להפיק את המקסימום בשביל המטופל. גוף הסוס, תנועתו הייחודית, היענותו לשפת הגוף של הרוכב עליו וקבלת הרוכב ללא תנאי ושיפוט מאפשרים למטפל ברכיבה כלי טיפולי מדהים.
בזמן הרכיבה הטיפולית נוצרת אינטראקציה בין הסוס, המטופל והמטפל המאפשרת למטופל לחוות חוויות סנסו מוטוריות, רגשיות ותקשורתיות. במגרש הרכיבה יכול המטופל להיפגש עם ההצלחות שלו, הפחדים והכישלונות, ללמוד אותם ולעבדם בצורה חיובית בסביבה תומכת.
לרכיבה הטיפולית תרומה עצומה ומיוחדת. הטיפול נעשה בטבע באווירה פתוחה ומאפשר למטופלים רבים להרגיש את החופש והמרחב. השהות בטבע בקרבת חיות והעיסוק בפעילות גופנית חשובה במיוחד לאור השינוי בהרגלי החיים בעידן המודרני.
הרכיבה הטיפולית מיועדת למגוון רחב של קשיים ולקויות. ניתן לשפר יכולות מוטוריות וסנסוריות בילדים ובמבוגרים הסובלים ממוגבלויות פיזיות מולדות ונרכשות ואף לטפל במגוון מצבים ותסמונות רגשיות.
כיום גדל הביקוש לטיפולים בתחום הרכיבה טיפולית גם בקרב אנשים שאינם סובלים מלקויות ספציפיות. הללו רואים בטיפול זה דרך נפלאה להעלאת המודעות העצמית ולקידום הצמיחה האישית (סיכום מקור מאת: גילה סגאן, 2006).