מאת:
ד"ר יוני יהודה - מטפל בעזרת בעלי חיים, מחלוצי התחום בארץ ובעולם, מקים מרכז חוויות - גן חי ופינת מבקרים, עורכת: מיכל ילוז
3. פיקוח וטרינרי ורישוי רשות מקומית - כל הקמה של מתחם שבו ישנם בעלי חיים חייב להיות תחת פיקוח וטרינרי ובאישור רישוי הרשויות המקומיות.
תכנון תקציב
כאשר מתכננים פינת חי יש להתחשב לא רק בעלות ההקמה של פינת החי אלא גם בעלות האחזקה שלה. אם לא יהיה כסף לממן את אחזקת פינת החי - תהיה בעיה רצינית והחיות יהיו בבעיה.
תקציב ההקמה צריך להיות מובנה מעלות בעלי החיים עצמם, אל מול הציוד שכל אחד צריך: חימום, תאורה מיוחדת, מקורות מים, ביוב, יכולת שטיפת המרחב וכדומה.
מרחב המיועד לאנשים עם מוגבלות - נגישות לכיסאות גלגלים. ועבור אנשים עם מערכת חיסונית ירודה - יש לדאוג שהמרחב יהיה בעל הגיינה וטרינרית מספקת - כי אחרת חולים אלה לא יוכלו להיכנס למרחב.
חלוקה למרחב פנימי ומרחב חיצוני
תקנות הקשורות לריחות ורעש - משתנות מרשות לרשות. התקנות באיזור עירוני יהיו שונות מהתקנות באיזור של מושב.
בתוך מבנה: נמקם בעלי חיים שטוב להם בתוך המבנה ושנוכל לשפר את איכות חייהם.
חימום: למשל זוחלים זקוקים להיות במתחם מחומם, נמקם אותם בטרריום חם עם מנורות חימום. צ’ינצילות זקוקות אף הן לחימום
הגנה: ישנן חיות שזקוקות להגנה מפני חיות אחרות, למשל מכרסמים - יכולים להיטרף על ידי חתולים וחיות משוטטות ולכן נמקם אותם במרחב פנימי.
מיקום חיות במרחב חוץ: חיות שזקוקות למרחב יותר מאוורר, צריך להתייחס לצורך של כל חיה בהגנה מפני גשם, רוח, שמש לא ישירים.
מתאים לבעלי חיים גדולים כמו עיזים, כבשים, לאמות, אלפקות, חמורים, סוסים, גמלים שזקוקים למרחב מרעה גדול לצד אזור מוגן.
חיות קטנות יותר כגון ארנבונים, שרקנים וכדומה לצד בעלי כנף משני סוגים: משק בית כגון תרנגולים, עופות ימיים, פסיונים (טווסים) שזקוקים למרחב וחלקן לבריכות מים, לצד בעלי כנף שנבנה להם כלובי תעופה עם דופן כפולה ושער כפול שנוכל להיכנס ולהיות איתם במרחב כמו - תוכים קוקוטיילים, תוכונים, ציפורי אהבה.
כיעד התקציב העומד לרשותנו, לפי השטחים, נגישות ממשק נכון וכל חיה תקבל את השטח שהיא זקוקה לו בהתאם לתקנות.
כאשר מתכננים מתחם המיועד לילדים ולנוער - בשיקול הדעת, נחשוב איזה חיות להכניס שמתאימות יותר כגון, חיות קטנות, חיות אקזוטיות וכדומה.