אנימל - ההיבט הטיפולי והמרגש בהמלטת סיייחה
לימודי טיפול בעזרת בעלי חיים | לימודים | מטפלים
חפש
תרפיה עם סוסים סוסה וסייח
מאת: עליזה הירש ואור גלז, המרכז לרכיבה טיפולית תל מונד
סייחה חדשה נולדה למשפחת תל מונד ואנחנו לא מפסיקים להתרגש! 
רצינו לשתף אתכם קצת בתהליך המופלא מתחילתו:

כמו בכל משפחה לפעמים מגיע הזמן להתרחב... סמואה, סוסת קפיצות בת 18 נבחרה לככב בתפקיד האמא. היא הראתה דרישה (הביטוי המתייחס לייחום אצל סוסים) לקראת סוף החורף. עונת הפוריות של סוסות מורכבת ממחזורים בני שלושה שבועות בהן היא מראה דרישה במשך שבוע ולעתים דוחה את הזכר במשך השבועיים הנוספים.
הרבעה והריון
לקחנו את סמואה למספר הרבעות טבעיות שלא הצליחו. לבסוף, הצלחנו להרביע את סמואה בהרבעה השנייה עם פודינג, סוסו של הוטרינר שלנו ד"ר אמיר בלגה, וסייענו להצלחה עם זריקת הורמון. שמחנו לגלות שההריון נקלט!

הריון של סוסה נמשך לרוב כאחד עשר חודשים. יכול להתארך גם בשבועיים נוספים, במידה והסוסה מרגישה שלא נוח לה או שהיא לא בטוחה. גם  לאחר תחילת ההמלטה הסוסה יכולה להחליט שהיא מעוניינת לדחות ב-24 שעות נוספות. נראה שמקור היכולת הזו הוא מסיבות השרדותיות.

סמואה ההריונית היתה דומה מאד בהתנהגותה לסמואה שלפני ההריון. השינויים היחידים שראינו היו תיאבון קצת יותר גדול ומעט עייפות מפעם לפעם, כאשר לא רצתה לצאת לרכיבה או שרצתה לחזור לתא כבר לאחר 10 דקות. בסה"כ הריונית נוחה לכל דבר!

מצדנו, היינו עסוקים בשמירה על בריאותה - ככל הריונית היא נהנתה מתוספי תזונה מיוחדים (אותם היא ממשיכה לקבל גם לאחר הלידה), פינוקים כמו ממתקים וגזרים כשהיתה משועממת, מזון בכמות גדולה יותר ושמירה מוקפדת על הרגליים. סמואה עלתה מאד במשקל ולכן חששנו ללחץ על הרגליים. רכשנו עבורה זוג מגפי סיליקון חדשים לרגליה הקדמיות. 
מאחר ורוב המשקל  של הסוס נשען על הרגליים הקדמיות, חשוב לשמור שלא ייווצר לחץ כתוצאה מהמשקל. המגפיים מאפשרות דריכה על משהו רך יותר וחלוקת משקל טובה יותר בין הרגליים הקדמיות לאחוריות. בנוסף, הקפדנו לנקות לסמואה את הפרסות, לדאוג שיהיו יבשות ושלא יתחיל תהליך של ריקבון. כך, דאגנו גם לתא נקי למשעי ולחציר חדש מדי יום.

ההמלטה
כשבוע לפני ההמלטה החלו הסימנים - סמואה נתנה שתן לעתים תכופות, לא רצתה לצאת מהתא ובכלל, התנהגה בצורה מוזרה ביחס לסמואה שהכרנו לפני כן.
הרגשנו שהמועד מתקרב. מאחר ורוב ההמלטות של סוסות מתרחשות בלילה, באין רואה ובאין מפריע, ציפינו להגיע באחד הבקרים ולגלות שהלידה כבר התקיימה.

ביום שישי האחרון, הגענו למרכז כדי לצאת לטיול משותף. כמו בכל בוקר הלכתי לבקר את סמואה בתאה וגיליתי הפתעה: סמואה שכבה בתאה, לאחר שירדו לה המים. הבנתי שההמלטה תתרחש בתוך מספר דקות. 

ברוב המקרים, הכלל הוא שאסור להתערב בהמלטהשל סוסה כדי שהיא תוכל להרגיש בנוח. במקרה הזה, נראה היה שסמואה עושה לנו הצגה קטנה... היא המליטה לעיני כל מדריכי החווה, אשר צפו בהשתאות מכל צדי התא. 
 
סמואה החלה בהמלטה בשכיבה לאחר ירידת המים, המשיכה בעמידה ולאחר מכן סיימה שוב בשכיבה. כל התהליך לקח כעשרים דקות בלבד ואחריו קיבלנו את מולאן - סייחה יפהפיה ומתוקה להפליא, במשקל 50 קילוגרם.

סמואה ומולאן
ההמלטה עברה וגם אנחנו עברנו שלב. כמו לאחר כל לידה, יש לעתים גם דאגה בצד השמחה - האם לסמואה יהיה מספיק חלב, האם היא תקבל את מולאן הסייחה? איזה אמא היא תהיה? החששות התבדו במהרה. סמואה התגלתה כאמא נפלאה שדואגת למולאן והולכת אחריה לכל מקום. היא מלקקת אותה וממשיכה להניק אותה כל הזמן. פשוט מקסימה!

ההיבט הטיפולי
עליזה הירש, מדריכת רכיבה טיפולית במרכז בתל מונד. היא לקחה את הילדים המטופלים, ביחד עם הוריהם לבקר את הסייחה הצעירה. מספר ביקורים הפתיעו גם אותה...

"אלון (שם בדוי) ילד בן 8 להורים ממזרח אירופה התלהב מאד מהסייחה כאשר שמתי לב שאמו החלה לדמוע... היא סיפרה על ילדותה, כאשר נשלחה בחופשים יחד עם בני דודה למשפחה בכפר. שם נחשפו לבעלי חיים שונים, ביניהם גם סוסים. היא הוצפה ברגשות והתקשתה להפסיק לבכות. קרבתה למולאן עוררה אצלה זכרונות מהעבר וגם את הקושי בכניסה להריון נוסף לאחר לידת בנה היחיד. בנה עמד שם וחיבק אותה ללא מלים.

אסף (שם בדוי) הוא ילד בן 7 שהגיע לטיפול כדי לחזק את הדימוי והבטחון העצמי. כאשר לקחתי אותו ואת אביו לצפות במולאן, בדיוק ביקרו של ארי ברעם (מנהל תחום הרכיבה הטיפולית בתל מונד) ואור גלז. ביחד הם טיפלו במולא ובין השאר הזריקו לה תרופה. אסף מאד התעניין בנעשה ושאל את ארי שאלות בנושא. ארי הזמין אותו להכנס לתא וללטף את מולאן ואסף ליטף אותה בשמחה. ארי סיפר לו שהוא הילד הראשון שנכנס לתא ללטף אותה מאז שנולדה ואסף מאד התרגש מכך. מאז הספיק אסף להגיע כבר שלוש פעמים (!!!) כאשר ביקש מהוריו לבקר רק כדי לראות את מולאן. כילד סגור שלא נפתח או הראה עניין בשום נושא, מאד שמחנו להתעניינות ולתחושת הקרבה שלו למולאן.

עילאי הוא ילד בן חמש. הוא אובחן לפני כשנתיים כאוטיסט והוא מגיע לרכיבה כדי לחזק את מיומנויות התקשורת שלו. עילאי והוריו המקסימים ביקרו את מולאן בסוף אחד השיעורים שלו. הוא מאד התעניין בה ושאל שאלות. הוא החליט שבדיוק כפי שהביאו מתנה לשכנים כאשר נולדה להם ילדה, כך צריך להביא מתנה גם לסמואה. הוא הציע להביא לה מתנה גזר! כאשר הסברנו לו שהיא עדיין יונקת ואין לה שיניים היה מוטרד ולאחר שבוע חזר עם פתרון. הוא הלך עם אמו לחנות ורכש גרבר בטעם גזר וארז אותם בנייר יפה בצירוף כפית ורודה (לתינוקת החדשה). כאשר הסברנו לו שהיא עדיין לא יכולה לאכול גרבר, הציע לשמור לה את ה"גרבר" בצד, עד שתוכל להנות ממנו.

המעורבות של הילדים בנושא מולאן מעלה תכנים טבעיים של מחזור החיים, על הקשיים המתעוררים בהם, כמו גם יכולות ורצון לנתינה.

אנו מאחלים למולאן לגדול בבריאות ולצוות האורווה הנאה רבה. מזל טוב!