הבסיס לעבודה הטיפולית בעזרת בעלי חיים
מחקרים הוכיחו שאחד התפקידים שממלאות חיות המחמד בחברה הוא תפקיד "המסכך החברתי", בעלי החיים תורמים להיווצרות מהירה של קשר במיוחד בין המטופל למטפל ולמעשה הם מהווים "גשר לקשר" וזרז ליצירת קשרים. בעזרת בעלי חיים קל יותר להגיע לאינטימיות, בעלי החיים מעודדים יצירת שיחה ומעודדים יחסי גומלין בין אנשים ובכך לסייע ביצירת הכרויות חדשות.
עבודה טיפולית בעזרת בע"ח מבוססת על הקשרים הרגשיים הנוצרים בין המטפל למטופל, בין המטופל לבעל החיים ובין בעלי חיים שונים. הקשר המשולש של מטפל, מטופל ובעלי חיים שונה מכל קשר טיפולי אחר שכן בעל החיים הנו יצור חי שמגיב למטופל.
בעלי החיים הם יצורים חיים ומגיבים, הם משמיעים קולות, מסתתרים, מתרפקים ועוד. בעלי החיים אינם צפויים ובדרכם שאינה מילולית ושיפוטית משדרים מה נעים ומקובל ומה לא. מסר זה מועבר למטופל ומסייע בקבלת גבולות, בהכרת צורכי האחר ובהתחשבות בהם תוך רכישת תכונות כמו איפוק, ריסון ודחיית סיפוקים.
תרומתו הייחודית של הטיפול בעזרת בעלי חיים
בעלי החיים מהווים מקור לא מאכזב לאהבה, לחיבה ולידידות ומעניקים חוויה של קבלה ללא תנאי. בעלי החיים, בשונה מיחסינו עם בני האדם, תמיד בסביבה, תמיד שופעים חיבה ותמיד מוכנים לתת ולקבל אהבה. בעלי החיים נתפסים באופן אוטומטי כ"טובים" ומעוררים תחושה של ביטחון, העצמה ואימון בקשר הטיפולי ומאפשרים למטופל להשליך עליו תכנים מעולמו הרגשי וכך להתמודד עם תכנים רגשיים קשים.
בעזרת הקשר עם בעל החיים ניתן לעקוף הרבה מהמחסומים וההתנגדויות שיש בטיפול בקשר בין אישי, מה שיכול לאפשר מקום נוח וטבעי יותר למפגשים הטיפוליים. המרכיב העיקרי בטיפול הוא הליווי וההכוונה של המטפל ותיווכו בין המטופל לבעל החיים, בין המטופל לתהליכים הפנימיים אותם הוא עובר וההובלה לתובנות, למודעות ולחשיבה רפלקטיבית.
למי מיועד הטיפול בעזרת בעלי חיים?
טיפול בעזרת בעלי חיים פונה למגוון רחב של אוכלוסיות ונותן מענה לקשת רחבה של קשיים ולקויות:
• ילדים הסובלים מהפרעות רגשיות; אמצעי לביטוי העולם הפנימי, לשיפור הכישורים החברתיים, תוך מתן תמיכה רגשית רבה.
• קשיי הסתגלות למצבי החיים, גירושים, אובדן, חרדות, מעברים, לידות ועוד; בעלי החיים מזמנים מצבים הדומים לחיינו ודרכם ניתן להתמודד עם מצבים אלו.
• ילדים עם ליקויי למידה; בעלי החיים מהווים מניע ותוכן ללמידת מיומנויות לימודיות.
• לבעלי אוטיזם, PDD; בעלי החיים מתווכים לקשר האנושי ואמצעי לוויסות חושים לקויים.
• לבעלי פיגור שכלי קשה ועמוק; בעלי החיים מהווים מקור גרייה תנועתי ותחושתי חזק.
מה עושים בטיפול בעזרת בעלי חיים?
בקליניקה פרטית בהוד השרון ניתן לקבל טיפולים פרטניים וקבוצתיים, המפגשים מתקיימים אחד לשבוע ביום ובשעה קבועים. זמן הטיפול הוא 60 דקות. חשוב להקפיד על רצף במפגשים בכדי ליצור סביבה בטוחה ועקביות לילדכם. הטיפול הרגשי הקבוצתי לילדים ונוער מיועד לחיזוק מיומנויות חברתיות, כישורים חברתיים, הכנה לכיתה א', התמודדות עם גבולות ועוד.
עוזרי הנאמנים: צ'יקה הכלבה, החתולות: מיצי, תולה, ממבה, עפרה, ציון, חנן, שחורה ועוד רבים אחרים. ארול התוכית, שמעון וסוניה החרדונים ושתי החולדות: כתם וצמר.
במפגשים הראשונים תתקיים הכרות ראשונית עם הורי המטופל והמטופל לבד וביחד בכדי לנסות לקבל תמונה רחבה של הילד והקשיים. כדי ליצור סביבה טיפולית בטוחה ונעימה, אשים דגש על יצירת קשר של אמון ביני ובין ילדכם ובין בעלי החיים לבין ילדכם. לצד המפגשים הטיפוליים, יתקיימו פגישות הורים קבועות על מנת לעדכן את ההורים בתהליך הטיפולי, הדרכה, הכוונה במידת הצורך, עדכונים על התנהלות ילדכם בשאר המסגרות שבהם הוא לוקח חלק ולבצע מעקב בהם תוך כדי שמירה על קשר רציף עם אנשי המקצוע השונים המלווים אותו.