לקשר בין האדם לחיה יש השפעות מיטיבות על מגוון רחב של מצוקות נפשיות, חברתיות ופיזיות.
המגע עם בעל החיים הוכח במחקרים מדעיים כמרגיע, מפחית חרדה, מסייע להפחתה בלחץ הדם וקצב הלב. החיה מעניקה למטופל חום, קבלה ללא תנאי ותחושה של ערך.
ילדים מזדהים בקלות עם בעלי חיים וכתוצאה מכך הם מייחסים לחיות תכונות, רצונות, מחשבות ורגשות שלהם עצמם, ולמעשה משליכים על החיות את עולמם הפנימי. בכך המטופל משתף את המטפל בעולמו הפנימי ובחוויותיו באופן עקיף ולא מאיים. להרבה ילדים קשה לשתף את המבוגרים בקשיים ובמצוקות הרגשיות שלהם באופן מילולי ישיר. ההשלכה על בעלי החיים מאפשרת להם לעשות זאת יותר בקלות.
דרך החיות, ניתן לצפות בהתנהגויות והתייחסויות מגוונות בעולמנו כגון: הורות, גידול צאצאים, נטישה, הזנחה, מוות וחולי, גדילה, התבגרות, מיניות, תוקפנות, מאבקי כוחות ועוד אשר מזמינים את המטופל להיפגש עם תכנים רגשיים משמעותיים שמיוחסים לחייו. עקב כך, נוכחותן של חיות במפגש הטיפולי מאפשרת למטופלים לשתף את המטפל, לעתים לראשונה, בחוויות טראומטיות, באופן ישיר ובאופן השלכתי.
החיות מקלות על מתן האמון במטפל ועל יכולתו של המטופל להיפתח ולשתף את המטפל במצוקותיו. דרך הקשר עם החיה משתחזרים דפוסי יחסים משמעותיים מחייו של המטופל: יחסי הורה-ילד, חברים ואחים ועוד, מה שמאפשר עבודה עם המטופל על קשייו. הקשר עם החיה תורם לפיתוח היכולת האמפתית וראיית צרכי האחר, שהם הבסיס ביצירת קשרים בין אישיים תקינים.
מה מתרחש בטיפול בעזרת בעלי חיים